W budynkach halowych jakimi mogą być przechowalnie owoców bądź warzyw, na ściany i dachy jako elementy osłonowo-konstrukcyjne stosuje się płyty warstwowe lub blachy trapezowe. Oprócz roli osłonowej i konstrukcyjnej płyty warstwowe spełniają wymagania cieplne i wilgotnościowe oraz akustyczne, stanowią bowiem doskonałą barierę uniemożliwiającą przenikanie zarówno gazów,ciepła,wilgoci.Takie rozwiązania są obecnie standardem w budowie przechowalni lub sortowni dla ogrodnictwa.
Nasza firma oferuje możliwości zdybycia finansowania na budowę przechowalni lub innych konstrukcji stalowych dla rolnictwa i ogrodnictwa. Zadzwoń do nas !
W przechowalniach warzyw i owoców należy stworzyć warunki, w których nastąpi jak najszybsze zahamowanie procesów życiowych w składowanych warzywach, przy zachowaniu ich jakości, barwy, wagi i wartości handlowej. Pomieszczenia takie powinny charakteryzować się dobrą izolacją termiczną i wilgociową. Do głównych czynników decydujących o warunkach przechowywania należą temperatura i wilgotność. Ze względu na konieczność utrzymania dużej wilgotności (do 98%), należy dobrać odpowiednią chłodnicę. Im niższa jest różnica temperatur między powietrzem w komorze a powietrzem wylatującym z chłodnicy, tym wyższą wilgotność możemy uzyskać. Wymaga to jednak montażu chłodnicy o dużej powierzchni wymiany, a w związku z tym droższej. Przy zastosowaniu chłodnic o małej wydajności wystąpi duża różnica temperatur, wilgotność względna będzie niska, co z kolei spowoduje duże ubytki masy – straty w przechowywanych owocach czy warzywach, zwłaszcza w warzywach korzeniowych.