ogrodzenia - konstrukcje stalowe - wiaty - szklarnie

  • pl
  • en
Facebook Twitter Facebook
Dobór oraz sezonowanie drewna
07.07.2016

Dobór oraz sezonowanie drewna

Dobór paliwa opałowego.

Wartość opałowa jest zależna od wilgotności oraz gatunku spalanego drewna. Największą wartością opałową charakteryzują się gatunki liściaste takie jak grab, buk, dąb, brzoza.

 Gatunki drewna.

 Gęstość drewna świeżo ściętego[kg/m3].

 Gęstość drewna całkowicie suchego [kg/m3].

Iglaste

Sosna

700

480

Modrzew

760

600

Świerk

740

430

Jodła

1000

450

Liściaste

Dąb

1080

710

Wiąz

950

680

Jesion

920

750

Buk

990

730

Grab

1080

830

Olcha

690

530

Brzoza

650

650

Klon

870

660

Lipa

730

530

 

Z tabeli wynika, że na kaloryczność znaczący wpływ ma wilgotność drewna. Wilgotność ma również duży wpływ na zużycie opału w sezonie, gdyż duża część energii zużywana jest na odparowanie wody zawartej w paliwie. Ponadto duża zawartość wody niekorzystnie wpływa na system wymiennikowy czy kominowy urządzenia grzewczego przyczyniając się do nadmiernego osadzania się zanieczyszczeń.
Dlatego, wilgotność drewna opałowego nie powinna przekraczać 20%, a optymalna wartość mieści się w przedziale 10-18%.

Świeżo ścięte drewno nie nadaje się do palenia , gdyż zawiera ok 60-80% wody.

Na tempo schnięcia drewna wpływa stopień jego rozdrobnienia oraz warunki przechowywania. Ścinki drewna powinno się dokonywać w okresie zimowym, kiedy przestają w nich krążyć soki, wtedy zawartość wody związanej oraz kapilarnej jest najmniejsza. Po ścince obałki należ przeciąć na odcinki 35-50cm i jak najszybciej przerąbać na połówki lub ćwiartki. Rozdrobnienie pozwala na szybsze odparowanie wilgoci. Warto jednak pamiętać że, zbytnio rozdrobnione drewno spali się zbyt szybko.
 Przygotowane drewno powinno być sezonowane przez okres 18 do 24 miesięcy w możliwie zadaszonym i przewiewnym miejscy. Wyjątek stanowi dębina, która ze względu na zawartość garbnika powinno się zostawić na wolnym powietrzu (oraz deszczu) na okres 12 miesięcy a następnie suszyć pod przykryciem przez 2-3 lata. Po tak przeprowadzonym sezonowaniu drewno ma miano powietrzno-suchego i można je przenosić do pomieszczeń zamkniętych przeznaczonych do składowania opału. Ze względu na higroskopijność drewna nie należy go przechowywać zbyt długo w pomieszczeniach wilgotnych, ponieważ może ponownie osiągnąć poziom 30% wilgotności.

Wysoka kaloryczność drewna z gatunków iglastych wynika z dużej zawartości żywicy. Takie drewno jednak zanieczyszcza system wymiennikowy oraz kominowy, a do tego spala się bardzo szybko dając przy tym nie wiele żaru, więc powinno się używać go tylko do rozpalania.

Wartości opałowe gatunków liściastych:

Gatunek

Wartość opałowa

kWh/mp

kWh/kg

Grab

2200

4,2

Buk Czerwony

2100

4,2

Dąb

2100

4,2

Jesion

2100

4,2

Robinia

2100

4,1

Brzoza

1900

4,3

Wiąz

1900

4,1

Klon

1900

4,1

Olcha

1500

4,1

Wierzba

1400

4,1

Topola

1400

4,2

Liściaste średnio

2100

4,2

 

Wartości opałowe gatunków iglastych:

Gatunek

Wartość opałowa

kWh/mp

kWh/kg

Daglezja

1700

4,4

Sosna

1700

4,4

Modrzew

1700

4,4

Świerk

1600

4,4

Jodła

1500

4,4

Iglaste średnio

1600

4,4

 

Uwaga!

Drewno opałowe dostępne na rynku często jest sezonowane nie dłużej niż kilka miesięcy. Przy zakupie warto dowiedzieć się kiedy drzewo zostało ścięte , aby przez odpowiednie przechowywanie uzyskać paliwo o optymalnej wilgotności.

Przygotowanie drewna opałowego wymaga dużego nakładu pracy, jednak efekty w postaci bezawaryjnego działania urządzenia są warte przysłowiowej świeczki.

Nasz serwis internetowy, by ułatwić korzystanie ze wszystkich funkcji, używa plików cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Jeżeli nie zgadzasz się na to, zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zamknij